De draadhaar…

Expressief, passievol en met een sterk karakter maar tegelijkertijd een grote innerlijke rust.  Zelfbewust en vriendelijk is hij mijn constante schaduw.
Het maakt niet uit waar mijn pad leidt , mijn hond is altijd dicht bij me, vriend, metgezel en een beschermer van de avond. Daar aan mijn zijde voelt hij zich het meest comfortabel. Daar aan mijn zijde hoort maar één iemand thuis… De Draadhaar!

Foto: Remy de Kort

De Duitse Staande Draadhaar behoort tot de Continentale Staande Jachthonden (CSJs) en dankt zijn bestaan aan zijn veelzijdigheid.
Gefokt volgens het beginsel ”door de prestatie naar het type” is een temperamentvolle jachthond ontstaan die de jager kan vergezellen tijdens de jacht in verschillende disciplines.
– Voor het schot : Het veldwerk op veerwild
– Na het schot : Het apporteerwerk op kleinwild en het nazoeken van gekwetst grofwild.

Op de site van de rasvereniging Vereniging Vrienden Duits Draadhaar VVDD staat een karakterschets en een rasstandaard

Daarnaast willen wij ook onze eigen ervaringen met u delen zodat er een duidelijk beeld ontstaat over hoe de draadhaar in het echt is.

De Draadhaar is een werkhond

Beard met een haas De draadhaar is een werkhond pur sang. Hij wordt geboren met de natuurlijke aanleg om wild op te sporen en aan te wijzen “het voorstaan” noemen we dat. Daarnaast is deze alrounder ook prima geschikt voor het apporteren van  geschoten kleinwild, of het nazoeken van een gekwetst stuk grofwild. 

De draadhaar is een gepassioneerde wildvinder die zich daarbij niet laat afleiden door dichte dekking van brandnetels, bramen, of  takken, of enige andere obstakels zoals hekwerken of water. In het veld is de draadhaar in zijn element, en het is dan ook een lust voor het oog om hem aan het werk te zien.

Buck leert apporterenWanneer je de deze passie in goede banen weet te leiden  dan heb je een jachthond waarmee je kunt lezen en schrijven, een vriend voor het leven en is hij je beste kameraad op een jachtpartij of wedstrijd.  Dit gaat echter niet vanzelf. Het vergt intensieve training en fijnslijpen van de band tussen baas en hond.

Wanneer je een passievolle draadhaar alleen neemt als gezelschapshond dan doe je hem tekort. Zijn van nature aanwezig aanleg om wild op te sporen kan dan zorgen voor situaties die we eigenlijk liever niet zien. Het is dan ook echt belangrijk om de keuze voor een draadhaar weloverwogen te maken. Het is een hond die graag voor je wil werken, alleen verdiend hij daarbij wel een baas die hem begrijpt en hem het leven kan bieden wat hem toebehoort. Lekker trainen, fietsen, deelnemen aan jachthondenproeven of veldwedstrijden, maar het liefst natuurlijk lekker met hem jagen, dan is de draadhaar helemaal in zijn element!

De Draadhaar als huishond

Ondanks zijn robuuste uiterlijk en onverschrokken karakter is een draadhaar toch een prima hond om in huis te houden.  Hij beschikt over een vriendelijk karakter en is lief voor kinderen.  Als de hond mentaal en fysiek genoeg werk krijgt dmv, training, wandelingen, fietstochtjes, en jachtdagen is het een heerlijke rustige hond in huis. Maar het spreek natuurlijk voor zich dat een hond die zich verveelt en mentaal en fysiek weining uitdagingen krijgt zich al snel gaat misdragen in huis.

Natuurlijk kan een draadhaar ook prima in een buitenkennel verblijven mits daar een wind en waterdicht nachthok in staat. U zulter dan wel voor moeten zorgen dat de hond mentaal en fysiek genoeg uitdaging en werk krijgt, en dat de band tussen baas en hond voldoende aandacht krijgt tijdens de dagelijkse uitjes samen.

Bente slaaptHebt u de tijd en energie om te investeren in het opleiden en begeleiden van een jonge draadhaar voor de jacht of de jachthondensport? Dan hebt u een kameraad voor het leven, een hond die voor u door het vuur gaat, en daarnaast ook gezellig met u voor de kachel gaat zitten s ’avonds.